Intel Core vs AMD Ryzen

Please log in or register to like posts.
Новини

Intel Core или AMD е по-добрият процесор за 2019-2020  ?
Ще се спрем върху три основни показателя, които са в основата на производителността на всеки процесор – ядра, нишки, и добрите стари мегахерци.

Ще започнем простичко – производителност.
След като AMD представиха 16-ядрения си Ryzen 9 3950X и дружината нърдове започнаха да аплодира на крака завръщането на компанията в сериозната битка, нещата вече не изглеждат толкова прости като преди няколко години – ако искаш най-висока производителност – кихаш всичките си пари за Intel и я имаш.

 

1

Производителност

Производителността на всеки повече или по-малко "модерен" 8-нитов процесор (нишките) е достатъчен дори за проекти на AAA. Моделите с по-малко потоци обаче не трябва да се отхвърлят - в много случаи те вършат чудесна работа с игри. Ако производителността в игрите е ограничена от възможностите на видеокартата (в по-голямата част от случаите), изискванията към процесора са още по-малко. Основното е, че в игри той не дава фризове и статери. По отношение на енергийната ефективност, съвременните процесори AMD са лидерите на пазара на преносими компютри. Ryzen вече има по-малък размер на чипа от процесорите на Intel. През 2019 г. AMD чиповете ще започнат да се произвеждат според 7-нм стандарта. Това ще намали допълнително техния размер и следователно ще повиши енергийната ефективност. Е, Intel не може да овладее 10-нм технологията на процесите по никакъв начин. През втората половина на 2018 г. Intel пусна 9-то поколение на своите настолни процесори, чийто флагман има 8 физически ядра и 16 нишки. Това беше отговорът на Ryzen 2 и вероятно предстоящия Ryzen 3 догодина. Intel успешно използва маркетинга. Така компанията роди нова линия процесори. При представянето на своите сървърни процесори Intel също подчерта, че AMD Epyc няма хардуерна поддръжка за AVX-512. Между другото, приложенията, поддържащи тези инструкции, са буквално едно. Конфронтацията на тези титани засяга всички сегменти на пазара на процесори. На пазара на сървъри и в HEDT и двамата производители предлагат решения с голям брой ядра. Например, настоящият флагман на AMD на пазара на сървъри EPYC 7601 има 32 ядра 64 нишки. Вече в решения за следващата архитектура Zen 2, AMD ще увеличи броя на физическите ядра до 64 за сървърните процесори. Флагман HEDT на AMD Ryzen Threadripper 2990WX има 32 физически ядра. По това време конкурентният флагман на Intel - Core i9-7980XE, има само 18 ядра.
2

Рендеринг

Заслужава да се отбележи, че производителността на игрите не е показател за производителността на процесора като цяло. Така AMD Ryzen показват доста скромни резултати в игрите, значително изоставайки от Intel. При рендеринга и някои други задачи AMD е по-добър от Intel (ако вземем предвид процесори, които са равни по цена).

Избор на редакторите

Номинация за най-добра публикация в сайта на BG-GAMER Общността.

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Leave a Reply