Pets

Котките и техният нрав

2
Please log in or register to do it.

Всеки обича своя мъркащ приятел, но понякога котките са голям проблем, щом започнат да събарят разни неща, да маркират територии и игрите им излизат извън контрол.

Днес ще говорим за основни техники за комуникация, поведение и обучение.

Въпреки че котките не работят инстинктивно в партньорство с хората, те могат да се научат да следват команди и да изпълняват трикове точно както кучетата. Обучението на котки може също така да осигури положителна умствена и физическа стимулация за тях, което може да помогне за намаляване на тревожността, агресията и деструктивни поведения. Редовното обучение на котки също може да ви научи да разбирате езика на тялото им, как се опитват да комуникират помежду си и с вас.

#1

Ако имате за пръв път котка:

Изключително важно е да пазите опасните препарати в ЗАКЛЮЧЕН шкаф (котките умеят да отварят врати). Ако имате прозорец, който се отваря вертикално, го затворете (този тип прозорци са изключително опасни и котето ви може да се заклещи и нарани в опит да излезе през него), не оставяйте подобен тип прозорци отворени докато ви няма. Премахнете всички остри и малки предмети, да имаш домашен любимец е все едно да имаш дете в своето жилище.
#2

Общи храни

Скъпите храни не винаги са решение на вашите проблеми. Ако искате любимецът ви да се храни добре, е хубаво да сменяте видовете храна периодично, не е препоръчително да се дава само суха храна (гранули). Някои животни имат алергии към определени вещества в храната (ако забележите зачервяване на ушите и/или кожата - сменете храната). Балансирането между суха и влажна храна е изключително важно, за да избегнете проблеми със стомаха и изхождането.
#3

Първи стъпки при обучение

Намерете тихо място, далеч от всякакви домашни любимци и членове на семейството, за вашата тренировка. Всеки фонов шум може да отблъсне котката ви, правейки тренировката непродуктивна. Опитът да научите котка на няколко умения наведнъж може да я претовари.
#4

Общи методи

Препоръчваме ви да използвате езика на тялото си при определени команди, с цел вашият домашен любимец да разбере какво се изисква от него. Можете да добавите помощни средства като: кликер, щракане с пръсти или прости, звучни гласови команди с нормален тон и лакомство (задължително).
#5

Команди с кликер

Обучението с кликер е много ефективен метод. Всичко, от което се нуждаете, е инструмент, който издава леко щракване, като тренировъчен кликер , химикал или дори езика ви! Целта е първо да асоциирате щракащия звук с награда и след това да асоциирате ново умение или желано поведение с щракването, така че вашата котка да знае, че ще бъде възнаградена.
#6

Тренировка с ръце

Използването на жестове с ръце е друг чудесен начин да обучите котката си. Ключът е да свързвате различни команди с жестове с ръце. Например, свиването на юмрук, когато искате котката ви да седне, или отварянето на длан, когато искате да ви даде пет, може да помогне за укрепване на поведението.
#7

Гласови команди

Изберете кратки и звучни думи за команди. Подобно на жестовете с ръка, ключът е да свържете дадената дума с действие и да възнаградите котката си, когато го извърши. Например, използвайте „седни“, за да я накарате да седне или кажете името й, за да я извикате при вас.
#8

Първи стъпки към котешката тоалетна

Уверете се, че тоалетната е чиста и на тихо място. Щом забележите, че котето иска да отиде до тоалетна (започне да рови около себе си и търси подходящо място), преместете го в котешката тоалетна. След като се изходи му дайте награда. След няколко повторения, любимецът ви ще запомни правилното място за изхождане. Не забравяйте да чистите тоалетната редовно.
#9

Маси, плотове

Котките обичат да скачат върху плотове, което може да бъде досадно и да причини щети. Обучението на котка да стои далеч от масата е възможно с помощта на предмет, който котката не харесва, за да я разубедите да скача там.
#10

Хапене и ритане

Не е необичайно котките да хапят или ритат, но това може да се превърне в проблемно поведение. Ако котката ви хапе или рита, защото навлизате в личното й пространство, уважавайте границите на котката си. Има котки, които не обичат да бъдат галени на определени места. Ако котката ви хапе или рита при груба игра обаче, успокойте се и я игнорирайте. Когато тя също се успокои, възнаградете спокойното й поведение с малко лакомство.
#11

Драскане на мебели, предмети

Рязането на нокти няма да ви помогне. По-добре сложете малък кашон, в който котето ще влиза, играе, хапе и дере. За да предпазите мебелите си и други повърхности, направете коктейл от мандарини/портокал и вода, котките не обичат този тип миризми.
#12

Коктейл от портокал/мандарина

Купете празно шишенце с помпа за пръскане (не използвайте стар "спрей" от препарат или парфюм), вземете обелките от портокал/мандарина и ги натопете във вода за 12-24 часа, изсипете съдържанието в шишенцето и напръскайте местата, на които не желаете вашият любимец да ходи. Това е еко-ароматизатор и в същото време е ефективен метод за справяне с проблема.
#13

А вие как се справяте с проблемното поведение на котката си? Споделете в коментарите!

Steam Deck - TOP Plugins
Internet Tools & Tricks

Избор на Редактора

Добавихме новата категория "Pets", тя има за цел да информира и обогати знанията на хората които имат домашни любимци. Очакваме с нетърпение вашите статии и снимки!

Reactions

0
3
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Харесано от: