Новини

Идва ли края на биткойна, ще се срине ли крипто борсата?

0
Please log in or register to do it.

Биткойнът е силно нестабилна криптовалута с рекорд от цикли на „бум и провал“ – когато цената му скочи и след това се срине обратно на земята.

Биткойнът стреляше на високо, достигайки най-високото си ниво през април тази година. Криптовалутата обаче се срина през нощта, след като Илон Мъск заяви, че Тесла вече няма да приема биткойни поради опасения относно използването на изкопаеми горива.

На 12 май биткойнът достигна почти до 60 000 долара, но за броени часове падна с 15% под 50 000 долара, доказвайки колко нестабилна може да бъде крипто валутата. 

Умно ли е да инвестирате в биткойн?

Ако сте били късметлия, за да бъдете ранен инвеститор, бихте могли да спечелите състояние в биткойн .

Неговият мистериозен създател Японецът Сатоши Накамото и се изчислява, че е спечелил над 40 млрд. Долара от него, а има и много други известни биткойн милиардери и милионери.

Повечето дребни инвеститори обаче наскоро се интересуват от крипто пазара, тъй като за него се говори по-широко (или свръх, в зависимост от вашата перспектива)

 

#1

Идва ли срив на биткойн?

Когато активите поскъпват много бързо, обикновено това прави срив или най-малкото корекция (когато цената спада обратно до по-„нормално“ ниво). Това е положението, в което биткойнът е към момента.

Да се ​​каже, че биткойнът в момента се намира на огромен пазар (което означава, че се повишава -  с огромно количество и би трябвало да повиши всички пазари, но вномета падат, някои крипто валути и то със светкавичен срив) би било доста силно подценяване: отне цели 11год.  на криптовалутата от стартирането, за да стигнате до $ 20 000 за монета , но само три седмици по-късно, за да се удвои цената на биткойн. 

Неотдавнашното му покачване беше стратосферно - биткойнът скочи с повече от 700% през последните 12 месеца и по време скока му цената на един биткойн достигна 63 000 долара удряйки рекорда за цена на крипто валутата за всички времена. Дали обаче криптовалутата е надеждна дългосрочна инвестиция?(И да и не твърдят анализаторите) 

Биткойн може да се окаже „майката на всички мехурчета“
Цитат на експерт по пазара от Bank of America Майкъл Хартнет. 

Дали това е интелигентна инвестиция, сега зависи от това дали вярвате на дивите прогнози за цените от анализаторите на крипто валутите, които говорят, че пазара на криптовалути и техните инвестиции на финансовия пазар за капиталови печалби и вианги ще бъдат.
#2

Сега подходящ момент ли е да купувате акции сред пандемията от коронавирус?

За да постави неотдавнашния скок на цените в контекста и демонстрирайки нестабилността на сектора, фирмата за криптоданни Coin Metrics съобщи, че криптовалутите са загубили стойност над 150 млрд. Долара за един ден през месец януари тази година.

„Балоните с цените на активите разчитат на непрекъснат поток от нови купувачи, които искат да влязат в действие, но купувачите, като биткойните, са в крайна доставка.“

Марк Нортуей, инвестиционен мениджър в Sparrows Capital
Количеството пари, наблюдавани в крипто сектора са над 4,2 млрд. Долара за първото тримесечие на тази година, от които 79% са вложени в биткойн, според Kryptoszene.de - може да подкрепи поредното покачване на цената на биткойните, превръщайки го в самоизпълняващо се пророчество.

Това също се връща на спекулантите, всички са чували за големите печалби, реализирани и натрупаните богатства от крипто валути, изпращайки цените да стават все по-високи - докато пазарът на криптовалута се срути грандиозно, тъй като малко потенциални купувачи могат да си позволят да продължат да купуват заради тези спекулации.

„Може да започне да се успокоява, но не за дълго, защото около вас има толкова много спекулации - това е, което движи тези диви люлки в цената.“
Фиона Синкота, старши анализатор на пазарите в търговската къща City Index
Големите компании обаче внимателно гледат на биткойна и други криптовалути сега, когато крипто борсата е на огромния пазар, като тези, които приемат биткойн, включват:

• VISA

• Mastercard

• PayPay

Това може да донесе със себе си по-голяма ценова стабилност, ограничавайки тези много резки колебания в цените.
С течение на времето, казва Фиона Синкота, старши анализатор на пазарите в търговската къща City Index, секторът „би могъл да се превърне в магазин за стойност в по-традиционен смисъл, тъй като виждаме традиционни финансови компании като Visa да приемат криптовалути“.
Но тя добавя: „Това е наистина нестабилен актив и не мисля, че това скоро ще се промени“. Въпреки това, тъй като повече институционални инвеститори се качват с крипто активи за капиталови печалби, това може да помогне за успокояване на драматичните ценови движения.

• Най-големият мениджър на акции в света, BlackRock, започна да се занимава с криптовалути

• Базираното в Обединеното кралство Ruffer Investment Management добави биткойн към своите портфейли с много активи заради своите предимства за диверсификация и като „застрахователна полица“

Банката на Англия („Britcoin“) и други централни банки също търсят създаването на свои собствени крипто валути, подкрепяни от централната банка.

През декември 2020 г. един от най-големите доставчици на индекси в света, S&P Dow Jones Indices обяви, че ще стартира услуги за индексиране през 2021 г. за над 550 от най-търгуваните криптовалути.
Биткойнът беше рекламиран като алтернатива на златото в портфейлите, което може да означава, че се приема по-широко, ако може да се докаже като алтернатива срещу инфлацията .
#3

Можете ли да загубите всичките си пари в биткойн?

Да, със сигурност можете(но анализаторите, твърдят че шанса е малък).

• Въпреки че случаят е такъв при всяка инвестиция, когато хората купуват биткойн вианги ще се крие риск, те наистина спекулират в краткосрочен план с покачването или спада на цената.

• Това е различно от инвестирането в истинския смисъл на думата - като дългосрочен залог върху актива или компанията, която стои зад тази цена.
„Цената на криптовалутите не се подкрепя от никаква присъща стойност - тя се определя от едно нещо: доверието.“

Марк Нортуей, инвестиционен мениджър в Sparrows Capital
Това означава, че траекторията му винаги ще бъде несигурна. Поради това има смисъл да третирате спекулациите с биткойн като хазарт и да инвестирате само ако сте сигурни, че можете да си позволите да загубите вложените пари.

Възможно е също така да загубите парите си по различен начин.
Поради заплахата от кибер кражба, много собственици на криптовалута държат своите монети в „хладилно хранилище“, което означава да ги съхраняват офлайн на физическо устройство като външен твърд диск - вместо на крипто обмен. 

Въпреки че това може да е по-безопасно, може да възникнат проблеми, ако да речем, забравите паролата си или сте небрежни с хардуера си. Няколко ситуации като тази попаднаха в заглавията:

• Програмист от Сан Франциско му остават две предположения за парола, за да отключи твърдия диск, съдържащ биткойн на стойност 240 милиона долара

• Мъж в Уелс случайно изпрати твърд диск, съдържащ 250 милиона паунда от монетите на сметището

Около 18% от всички биткойни в обращение не са се движили през последните седем години - според Kryptoszene.de - предполагайки, че там има загубени или забравени монети на огромна стойност.
Не е изненадващо, че търсенето на услуги, предлагащи добиване на крипто валути, също да влиае на повишението цените на крипто-активите. 
#4

Ще поскъпнат ли биткойните, ако фондовият пазар се срине?

Не е задължително.
Докато поддръжниците на биткойн посочват неговата полезност в "балансираните" портфейли, той не издържа на бурята по-добре от акциите в началото на пандемията, тъй като инвеститорите панически продадоха всичко.

„Ако се обърнете към март миналата година, когато видяхме пазарния колапс, не видяхте биткойн внезапно да се рали през този период.“
Роузи Булард, партньор и мениджър на портфолио в James Hambro & Partners

„През първите две седмици на март 2020 г. биткойнът се срина с над 40% и точно тогава видяхме, че всички пазари на акции поемат агресивен крак заради опасенията относно Covid-19“, отбелязва Роузи Булард, партньор и мениджър на портфейл в James Hambro и партньори.

„Така че това не беше точно запас от стойност при обръщане на пазара на акции.“
Въпреки това, как крипто акциите се представят по време на паданията на фондовия пазар? Това ще зависи от финансовите пазари защото те са доста колебливи. 

„Ако това беше финансов шок, какъвто видяхме през 1929, 2008 или 2020 г., мога само да предположа, че актив като биткойн, който се появи през 2009 г., ще попадне заедно с всички останали активи.“
Чарли Морис, основател на ByteTree Asset Management

Ако беше "инфлационен шок", какъвто видяхме през 1974 г., повечето биткойн инвеститори вярват, че ще си осигурят защита, точно както златото по онова време. Според Чарли Морис, основател на ByteTree Asset Management. „Има ограничено предлагане и в резултат на това се счита, че се държи като твърд актив, който ви предпазва от инфлация.“
#5

Биткойнът все още ли е добра инвестиция? 

Тази година може да има по-голямо покачване на цените, особено ако феновете на знаменитости като основателя на Tesla Илон Мъск продължават да показват подкрепата си за биткойни в социалните мрежи и в бизнес новините.

Фиона Синкота, старши анализатор на пазарите в търговската къща City Index, смята, че това може да нарасне до около 80 000 долара, но отбелязва, че прогнозите за цената на биткойните са изключително сложни, тъй като е толкова трудно да се оценят.
За да инвестирате в биткойн, трябва да сте „изключително смели “, продължава тя.

„Всички пари, които инвестирате в биткойн, просто трябва да приемете, че са загубени - а след това, ако ви спечелят цяло състояние, това са добре изразходвани пари.“

Фиона Синкота, старши анализатор на пазарите в търговската къща City Index
Повечето обикновени инвеститори не биха си помислили да спекулират дори с истински валути като щатския долар или японската йена, тъй като търговията с валута е „изключително техническа дейност на пълен работен ден“, посочва Northway. Той пита: „И ако не оценявате националните валути, защо оценявате криптовалутите ?“ .

• Вместо това хората, които се интересуват от крипто сектора, могат да получат
достъп до него по по-малко пряк път.

• Например чрез закупуване на акции в компании, които разработват блокчейн технология или управляват крипто борси.

Опасносни ли са спекулациите? 
Спекулацията, че основателят на Amazon Джеф Безос ще инвестира в Dogecoin или създаването на собствена криптовалута само и единствено за платформата Amazon, служи като предупреждение за опасностите от инвестиране в тази област. Експертите смятат, че стойността на биткойн може да спадне, ако това се окаже вярно.

На 20 април 2021 г. група от криптоаналитици YouTube-ри предполагат, че инвестициите от Безос могат да увеличат цената на Dogecoin над $ 1.
Спекулациите предизвикаха скок в активността, преди стойността да спадне с 22% от 0,4252 долара на 0,3248 долара на следващия ден. Криптовалутата, която се е повишила с 365% през април, струва едва $ 0,0023 през юли 2020 г.
#6

Ще се повиши ли или намали биткойна през 2021 г.? 

Ще се повиши ли или намали биткойна през 2021 г.? 
Няколко експерти по крипто-пазара смятат че биткойна ще достигне над 100 000 долара, че дори и много повече до края на 2021 година.
Но в миналото той е губил около 80% от стойността си на няколко пъти - и тази нестабилност означава, че инвеститорите не могат лесно да познаят къде ще отиде крипто пазара. 

Един основател на криптовалутна борса прогнозира зашеметяващ ръст до 300 000 долара за биткойн до края на 2021 г., последван от спад от 80% -90% и пуста многогодишна „крипто зима“.

Каквато и да е вашата гледна точка, не може да се отрече, че тези цикли „бум и спад“ са били характеристика на цялото съществуване на биткойн, така че някои големи възходи и падения изглеждат много вероятни. Накратко, ще бъде диво катерене и падение .
#7

Има ли вероятност цената на биткойнитe да се сринe тази година?

Въпреки че можеше да бъде по-зле, размерът на падането на цените с времето става все по-малко драматичен.
Морис отбелязва. „Възможна е катастрофа, но подозираме, че всеки огромен пазар ще бъде по-малък от предишния.“

• През 2011 г. биткойнът падна с 91%

• През 2014 г. биткойнът падна с 85%

• През 2018 г. биткойнът падна с 83%

• През 2019 г. биткойнът падна с 50%

"Шоковете изглежда намаляват по мащаб", казва той. „Въпреки това биткойнът остава нестабилен актив и се държи по различен начин от спекулативния растеж.

„Това е, което е, и биткойн инвеститорите са наясно с това поведение. Той е добре маркиран. "

Освен краткосрочното спадане на цената на биткойн, криптовалутата може да се сблъска с много по-сериозни предизвикателства в дългосрочен план.

• Инвеститорът на хедж фонд милиардера Рей Далио смята, че правителството на САЩ ще се опита да забрани биткойните - министърът на финансите Джанет Йелън го вижда като посредник за „незаконно финансиране“.

• Репресиите в Китай и предложената забрана в Индия може да бъдат част от по-широка регулаторна атака срещу крипто борсата, предполагат някои анализатори.

• Дори и без пълна забрана, може да има повече усилия за регулиране на криптовалутите.

• Органът за наблюдение на Обединеното кралство както и Финансовият орган
за поведение, ги гледат доста мрачно, предупреждавайки, че причиняват вреда на потребителите.

• FCA вече забрани продажбата на всякакви продукти въз основа на крипто цени на инвеститори на дребно в Обединеното кралство.

Следователно регулаторният фон е нещо, което инвеститорите ще трябва да следят, независимо колко сигурни се чувстват за цената на биткойните.
Барак Обама разкрива, че веднъж е поискал информация за НЛО
Twitch днес - EGIRL или Гейминг платформа!?

Reactions

2
0
0
1
0
2
Already reacted for this post.

Няма никой!